luni, 2 aprilie 2012

In the Land of Blood and Honey

                        Desi cei de la Golden Globe au incurajat-o pe Angelina Jolie cu o nominalizare la cel mai bun film strain, tocmai pentru ca pelicula e regizata in limba sarba, cei de la IMDB nu i-au acordat o nota foarte mare, avand in vedere prejudecatile generale despre faimoasa actrita de la Hollywood, devenita contrar opiniei publice, cea mai celebra actrita si cel mai obscur regizor.
                        Filmul zugraveste de la fata locului peisajul dezolant al razboiului de 3 ani din Bosnia, 3 ani in care datorita comoditatii O.N.U. si dezinteresului particular al S.U.A. fata de resursele locale, s-au petrecut atrocitati, comparabile doar cu ceea ce se petrece actualmente in Siria, doar ca in Bosnia era vorba ca si-n Germania nazista de criza ideologica si conflicte interetnice si intereligioase, mai precis intre bosniacii majoritari si croatii si musulmanii minoritari.
                        Ideea transcendenta a filmului e ca iubirea e atemporala, iar ca argument viu sta marturie ciudata si inedita relatie romantic-razboinica dintre Danijel, un ofiter superior al comandamentului general al "Miscarii pentru eliberarea Bosniei" si Ajla, un pictor musulman.
                        Pelicula In the Land of Blood and Honey, nu intamplator intitulata astfel, intrucat iubirea triumfa, la fel ca mierea, cel mai bine in sange, iar valorile se cutremura si se transfigureaza, in aceeasi rezonanta tremuranda a cugetului uman, iar in acest sens ideatic, cei doi protagonisti, el si ea, realizeaza un parcurs cinematografic absolut desavarsit pentru Estul Europei,
                        In genere, filmul in discutie e o profunda sfartecare intre sensibilitatea feminina a artei si ratiunea masculina a razboiului, care depaseste granitele spatio-temporalului, eterizandu-se, nu intru eternitate, din pacate, ci intr-un glont violent...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu