marți, 7 august 2012

Giulietta degli spiriti

                        Un memoriu al oniricului absurd adus de Fellini pasiunii implacabile in care spiritul senzualist al vietii se cultiva pe sine insusi, intr-un acompaniament ce desavarseste melancolismul unei Julietta Masina, emfaticul unei Sandra Milo si diletantismul meridional al unui inconfundabil Mario Pisu.
                        Scurte infuzii de mistica, esoterism si spiritism transfigurativ ii deschid orizonturile oculte unei sotii deprimate, o anume Giulietta, cu privire la simtirile orientale care sa-i refigureze spiritul frant.
                        In felul acesta, "destinul", mult apreciat in instinctualismului latin  spiritualizat pe deplin in rafinamentul culturii italiene, ii scoate in cale Giuliettei mediumi, farsori si jongleri providentiali care-i lipesc de mentalul afectiv, convingerea ca sexulitatea e o metafizica transcendenta, care reanima cerul de pamant, perversiunea de romantism si grotescul de divin.
                        De-a dreptul cutremurator si spiritualizant pentru afect sunt infuziile epileptice ale memoriei Giuliettei care comporta imense si incarnative contacte cu arhetipurile axiologice ale unor dimensiuni superioare ce-i gazduiesc nu doar propriul labirint edenic ci si spiritele ludice ale unor preistorici cunoscuti anonimi rataciti extatic in lumini si umbre.
                        Morala si cugetul insusi al  Giuliettei si Spiritele e nevoia acuta a contemporanului de-a canibaliza si profana divinul si sacrul, intr-un carnagiu pagan ce apropie sangele de eter, crucificarea de resurectie si spiritul de panteonic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu