miercuri, 30 noiembrie 2011

Scent of a Woman


             DIferenta dintre pradatorii neanderthalieni si Homo Sapiens Sapiens e una simpla, anume ca pe langa instinctul de cuceritor al unei gorile, cineva ca Napoleon sau Locotenenent-Colonelul  Frank Slade (Al Pacino), sunt inzestrati din natura cu ceva superior unui instinct care poseda prin sexualitate, sange, razboi, nastere sau moarte.
           Acel ‘’ceva’’, ce poarta reminiscenta  unui instinct posesiv  sau oricum l-am defini e spiritul artistic care obisnuieste cumva spiritul rational razboinic cu rafinamentul admiratiei in limitele contemplative ale artei, chiar daca in film e vorba de arta obsesiva a unui artist ‘’afemeiat’’, dupa cum insusi col. Slade se intituleaza ironic in fata unui ‘’Scent of a woman’’.
          Asa ca da, Frank Slade pe langa latura sa de soldat tacanit la cap in frustrarile sale instinctuale, poarta amprenta spiritului artistic, care dupa cum el insusi afirma:’’diferenta dintre barbatii si politicienii americani e ca unii stau si infrunta pericolul in fata iar ceilalati fug de el in siguranta din dos a buzunarului lui big daddy’’.
        In cazul colonelului, arta lui a fost un joc cu cuiul unei grenade, care ca un fel de culminatie a vointei lui razboinice, l-a desfigurat ca ‘’brave soldier’’, refigurandu-l innobilant intr-un ‘’brave blind artist’’.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu