luni, 26 martie 2012

Don Juan DeMarco

                        O drama romantica de tip clasic, totusi extrem de non-clasica, in virtutea faptului ca subiectul se sustrage atotcunoscutelor povestiri de amor, arogandu-si drepturi depline in conflictul fundamental dintre psihanalism si donhuanism.
                        Cu Johnny Deep in rolul unui romantic idealist care-l interpreteaza pe Don Juan DeMarco, dupa cartea cu acelasi nume a lui Lord Byron, filmul il permite chiar acestuit Don Juan sa se autointroduca, drept: "Cel mai mare cuceritor al lumii", motiv pentru care este deasemenea melancolic dupa o iubire trecuta si pentru care politia din Phoenix il gaseste pe-un bloc, amenintand ca va sari daca nu-l vor aduce pe Don Alfonzo de Flores cu cure sa piara nobil intr-un duel, asa ca Dr. Jack Mickler interpretat de insusi Marlon Brando (Don Vito Corleone din The Godfather), devine pentru o perioada Don Alfonzo de Flores, timp in care constata ca boala numita romantism a lui DeMarco nu e numai incurabila, ci si contagioasa, in asa masura incat rolurile de psihiatru-pacient se inverseaza.
                  Filmul insa sfarseste magistral deznodamantul situatiei nu numai prin dedublarea lui DeMarco care isi auto-incrimineaza si diagnosticheaza ironic, intr-o veritabila lovitura de teatru, maladia, ci si prin contemplarea uimita a cinefilului care ajunge atat cu DeMarco cat si cu Dr. Mickler pe nebanuita insula Eros...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu