joi, 1 martie 2012

Incendies

                     O pelicula canadiana extrem de realista, revoltatoare pentru sensibili, contemplativa pentru realistii, care considera razboiul nu ca pe-un var indepartat si deportat al pacii, ci ca pe fratele ei legitim.
                    Jeanne si Simon sunt doi gemeni, frate si sora, imigranti din Fasia Gaza, care au parte de-o surpriza stupefianta in urma citirii testamentului mamei lor, Nawal Marwan, care pe langa umila modestie de-a dori sa fie ingropata in reversul rasaritului, fara cruce si fara insemne pe piatra funerara, le atribuie copiilor sai, o ultima responsabilitate cruciala: sa-l gaseasca pe fratele lor pierdut...
                    Socul brutal al filmului se deruleaza abia dupa ce Jeanne si Simon parcurg emotional istoria tragica a mamei si implicit poporului lor, mai precis cand afla ca violatorul necunoscut al mamei lor din inchisoare, fusese chiar fratele lor, vestitul calau-tortionar Abu Tarik.
                    Fascinant la cultura araba prezentata originar de autentic si autohton de pelicula Incendies, e faptul uluitor si grotesc deopotriva, cum o religie poate conduce si tine in bezna totala o civilizatie, timp de aproape doua milenii.
                    Sigur ca scanteia de iluminare a filmului nu diserteaza despre vreo posibila culpabilizare istorico-ideologica a religiilor barbare, ci despre barbarismul indisolubil din esenta umanului, care in cazul teroristilor si trupelor de gherila arabe, crestine sau sioniste din Fasia Gaza se confunda ideatic cu ideologia nietzscheeano-nazista, anume prin faptul emanativ al unei inocente a devenirii istorice a lui Homo Sapiens Sapiens...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu