sâmbătă, 7 ianuarie 2012

No Country for Old Men


              Printre marile realizari cinematografice ale fratilor Coen se numara si regia No Country for Old Men, un thriller psihologic de cea mai inalta speta, castigator a 4 premii Oscar.
              Filmul reda in mare parte cronologia moderna a neincetatelor conflicte din Vestul Salbatic, dintre ''cowboys'' ''marshalls'' and ''outlaws'', doar ca acum sunt in joc cateva cadavre, ''putina'' heroina si vreo 2 mil $...
              Ironia istorica a filmului e ca amortizoarele au ajuns si la traditionalele shotgun-uri tipic culturii americane country, mai ales cand manuitorii lor devin asasini perfect de impersonali ca Anton Chiqurh.
              Totusi cea mai redutabila si inedita inventie in armament a acestor legionari ai desertului e ''shotgun-ul cu tub de oxigen'', o arma abil de subtila care inlatura orice urma de suspiciune a unei investigatii balistice posibil viitoare.
              Personajele centrale reprezentate de Tommy Lee Jones si Javier Bardem practica intr-ul stil wild wild west un exercitiu simplu: eye for an eye, in care finalmante dreptatea nu mai imbraca un rol asa de prominent, ca in majoritatea filmelor cu gangsteri, focalizandu-se mai mult pe ideea de profesionalism criminal.
              Interesant e ca nici cele mai putin vinovate personaje nu raman in picioare la sfarsitul filmului, in urma unei ''guri sanatoase de oxigen'', personaje care de regula constituie in istoria cinematografiei, scopul apararii ''dreptatii si justitiei'', cum ar fi familiile protagonistilor.
             Astfel ca filmul subscrie inafara happy-end-urilor romantice, inscriindu-se in seria celor in care cei mai odiosi criminali isi merita shotgun-ul mai mult chiar decat isi merita un serif sotia, dupa principiul country: Don't be attached by fragile things !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu