sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Tinker Tailor Soldier Spy

                    O pelicula extrem de interesanta, meditativa si de-un metodism istoric cu privire la ocolisurile celui de-al treilea razboi mondial, amortizat de-o forma mai convenabila decat transeele, "razboil rece", un razboi al spionajului informational dintre Est si Vest, dintre free-money-world and Stalin's world.
                    O cotitura istorica cinematografiata in sferele MI6-ului, in coliziunea dramatica pe care acest telegraf informational al occidentului o ia in raport cu detectarea unui spion la varful de conducere
mai precis inclestaree unor inteligente care deregula "muta continentele globului", si care finalmente dau lumii un invingator, in lumina pe care timpul o face asupra istoriei, cenusiul George Smiley.
                    Daca ar fi sa definim principiul functionarii acestei lumi subtile a informatiilor, ar trebui sa ne confundam cu o mie de realitati conspirative, premiditate asupra unei singure realitati, cu alte cuvinte, informatia drept cumul de scenarii existentiale, proiectate intr-o forma perfecta... MANIPULAREA sau CONTROLUl ABSOLUT al unei singure existente ideale: feedback-ul istoric.
                    Teoria Conspiratiei devine astfel un mic cliseu al acestei noi bresle de oameni, "intelligence men", avandu-l alaturi pe George Smiley (Gary Oldman) intr-un rol redutabil ce va da de gandit celor de la Academy Awards in 2012 si desigur celor care cred in "libertatea informatiilor"...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu